09:56
Перелом шийки стегна: основні методи лікування

Перелом шийки стегна: основні методи лікування

Перелом шийки стегна - це небезпечна травма, яка може привести до серйозних наслідків, який підриває загальне здоров'я людини. Саме тому до її лікування слід підходити максимально відповідально, особливо якщо травма трапилася у літньої людини.

Перелом шийки стегна особливо небезпечний в зрілому віці, оскільки в результаті подібної травми страждає не тільки кісткова тканина. Також обриваються судини, що більше не дозволяє живити кістковий уламок, який згодом може зникнути. Нерідко перелом шийки стегна взагалі може не зростися. В такому випадку єдиним виходом повернути для пацієнта рухливість є ендопротезування.

Основні симптоми при переломах шийки стегна
У молодих людей перелом шийки стегна може статися лише в результаті серйозної травми. Він вимагатиме значно і тривалого відновлення, проте правильно проведена реабілітація може повністю повернути молодому пацієнтові рухливість.

А ось літнім людям слід бути більш обережними, оскільки подібна травма може трапитися навіть після падіння з невеликої висоти. Основні симптоми при переломі шийки стегна виглядають таким чином:

сильний біль в паховій області;
біль навколо тазостегнового суглоба;
гостра або тупий біль при ходьбі;
укорочення довжини ноги за рахунок зміщення уламків кістки;
неможливість утримати ногу в прямому стані у висячому положенні;
вивертання ноги назовні.
Якщо перелом шийки стегна не зростається, то єдиним варіантом вилікувати пацієнта є ендопротезування.

однополюсне ендопротезування
Основною відмінністю однополюсного ендопротезування є використання спеціального імпланту (ендопротеза) під час операції, який замінює пацієнтові головку тазостегнового суглоба. Операція дозволяє повністю відновити колишню рухливість пацієнтові, також відновлюються функції суглоба і м'язова сила ноги.

Однополюсне ендопротезування вважається більш легким способом втручання в організм пацієнта. Воно здійснюється, якщо пацієнт страждає від перелому шийки стегна, некрозу тканин або порушення кровопостачання (до чого також призводить перелом шийки стегна).

Перед проведенням однополюсного ендопротезування слід обов'язково перевірити пацієнта на наявність протипоказань, які включають:

наявність серцево-судинних або бронхіальних захворювань;
наявність гнійної інфекції;
психічні або м'язові розлади;
інфекція (латентна або активна), термін якої не перевищує 3 місяців;
алергія;
незрілість скелета;
захворювання судин нижніх кінцівок.
Також лікар може заборонити проводити операцію, якщо пацієнт страждає на ожиріння, 3 ступеня, гормональної остеопатії, онкологічними або соматичними захворюваннями.

тотальне ендопротезування
Тотальне ендопротезування відноситься до високоінвазівному методу лікування перелому шийки стегна. Серйозні пошкодження в результаті цієї травми призводять до того, що тазостегновий суглоб необхідно повністю замінити.

Тотальне ендопротезування може бути цементним і механічним. У першому випадку для фіксації ендопротеза в необхідному положенні використовується спеціальний кістяний цемент - пластик, який з'єднує кістка і металевий стрижень. Механічне ендопротезування передбачає використання спеціальних титанових протезів, які в результаті зрощуються з кісткою.

Категорія: Олег Юхимчук | Переглядів: 279 | Додав: admin | Теги: Перелом шийки стегна: основні метод | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar