09:57
Деформуючий артроз тазостегнового суглоба: причини, симптоми, варіанти лікування

Деформуючий артроз тазостегнового суглоба: причини, симптоми, варіанти лікування

Деформуючий артроз тазостегнового суглоба, який також відомий під назвою коксартроз, є дуже небезпечним захворюванням. Воно вражає людей в незалежності від їх віку та при запущеному стані може повністю знерухомити пацієнта. Саме тому при перших симптомах захворювання слід в найкоротші терміни звернутися за медичною допомогою.

Тазостегновий артроз з'являється в результаті зношування хрящової поверхні в суглобі. Подібний процес може відбуватися природним шляхом під час природного старіння людини, або ж в результаті отриманої травми, яка не була вилікувана відповідним чином.

Причини тазостегнового артрозу
Тазостегновий суглоб є найбільшим суглобом в людському організмі, тому не дивно, що він піддається найбільш високому навантаженні при пересуванні. Швидке зношування хрящової тканини і є причиною появи захворювання. Але якщо говорити побутовою мовою, то найчастіше артроз тазостегнового суглоб виявляється через такі причин:

дисплазія суглоба - порок проявляється при народженні, він ніяк себе не проявляє до зрілого віку, через нього хвороба може проявитися у молодої людини;
зношування суглоба після активного заняття спортом або при ожирінні, яке додає ще більше навантаження;
травми - переломи, тріщини і вивихи також можуть привести до коксартрозу;
інфекції, які вражають м'язову і кісткову тканину;
атеросклероз судин або інше захворювання, яке може привести до порушення кровопостачання тазостегнового суглоба.
Симптоми дефартроза тазостегнового суглоба
Ознаки артрозу тазостегнового суглоба проявляються в абсолютно різних симптомах. Однак першим з них завжди є біль, яка проявляється після активного пересування або іншої фізичної навантаження. При цьому біль може проявлятися не тільки в стегні, а й в паху або коліні. Останній варіант - це дуже підла ситуація, яка може змусити доктора шукати проблему в зовсім іншому місці, через що буде втрачено дорогоцінний час для лікування.

Якщо коксартроз не вдалося вилікувати під час первинного прояви хвороби, то до болів приєднаються такі симптоми:

незручність у рухах;
неприємний хрускіт;
зміна ходи, дуже часто пацієнт підсвідомо змінює характер своєї ходи, щоб полегшити навантаження на хворий суглоб;
кульгавість.
Занедбаний стан артрозу стає анкілозом. Суглоб повністю втрачає можливість до руху, що приковує пацієнта до ліжка.

Всього існує три стадії артрозу тазостегнового суглоба:

1 стадія - невелика біль в паху, стегні або коліні, симптоми захворювання усуваються досить просто і в короткий період;
2 стадія - навіть якщо нога знаходиться в нерухомому стані, пацієнт все одно страждає від больових відчуттів, особливі болю супроводжуються при зміні кута стопи по відношенню до тіла, починається кульгавість і неприємні клацання і хрускіт в суглобі, хрящову тканину суглоба вражають значні деформації;
3 стадія - біль не покидає пацієнта не на секунду, тіло ломить, атрофуються м'язи стегна і сідниць, терапевтичне лікування на 3-й стадії, як правило, результатів не приносить, тому пацієнту потрібно ендопротезування.
Первинна діагностика захворювання відбувається спочатку зовнішнім оглядом і оцінкою ходи пацієнта, після чого призначається рентгенівський знімок тазостегнового суглоба. Якщо у лікаря є деякі сумніви в точності діагнозу, то додатково він може прописати МРТ.

Лікування артрозу тазостегнового суглоба
Всього існує кілька основних варіантів лікування даного захворювання. При першій або другій стадії у пацієнта є вибір серед різних методик, які можуть ідеально підійти саме йому. В цьому випадку слід максимально дотримуватися порад лікаря. Тоді ви зможете не тільки уповільнити перебіг хвороби, але і повернути її назад.

Лікування тазостегнового артрозу буває таких видів:

класичне лікування - пацієнту прописуються ліки, які знімають біль і запалення (можливе використання стероїдів), також використовуються спеціальні препарати для відновлення кровообігу в суглобі;
фізіотерапія - заснована на кількох сучасних і класичних методик без використання медикаментозних засобів;
кинезотерапия - робота на тренажерах, масаж і т.д .;
дієтотерапія - застосовується для пацієнтів з проблемою ожиріння;
хірургічне лікування - пункція, остеотомія і ендопротезування, в останньому варіанті суглоб повністю замінюється на штучний протез (ендопротез), термін експлуатації якого становить близько 20 років.
Як бачите, дефартроз тазостегнового суглоба, лікування якого завжди враховує індивідуальні особливості кожного пацієнта, це небезпечне захворювання, яке назавжди прикувати людини до ліжка. Тому при перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря.

Категорія: Олег Юхимчук | Переглядів: 279 | Додав: admin | Теги: симптоми, варіанти лікування, Деформуючий артроз тазостегнового с | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar